Organisk og betalt søk – slik ser du forskjellen

Søkemotorer slik som Google organiserer i dag enorme mengder data, og alle denne dataen er tilgjengelig gjennom noen få tastetrykk. På samme tid som det tar deg å si tusen og en har det allerede blitt gjennomført ca 63 000 søk på Google. For hvert søk du gjør dukker det opp flere tusen, om ikke millioner ulike resultater. Har du noen gang fundert over hvordan faktisk fungerer? Ikke minst hvilke resultater som faktisk dukker opp og hvordan de knyttes til ditt bestemte søkeord?

Noen av disse resultatene er betalte og andre er organiske søk, men har du tenkt over hva som skiller disse fra hverandre?  Det er visse elementer som skiller organisk søk fra betalt, og digitale markedsførere bruker hyppig disse elementene. I dette innlegget får du svaret på hva som kjennetegner de ulike søkene, hva som skiller dem fra hverandre og hvordan digitale markedsførere benytter seg av begge formene for søk. 

Bildet illustrerer hvordan de ulike søkene vises på Google

Resultatsiden på Google

For mange av oss er det kanskje for mange resultater som dukker opp etter at vi har Googlet noe. I Norge er Google den mest brukte søkemotoren. Det kommer alltid flere tusen  av forslag opp på resultatsiden i søkemotorene. Denne siden kalles Search Engine Result Page, eller med andre ord SERP. Før var søkeresultatene på Google statiske og en universell liste for hva Google anså som de beste svarene på spørsmålet ditt. Men med tiden har dette forandret seg, der teknologien har forandret seg og det samme har algoritmene til Google. Både algoritmene og andre faktorer har gjort at Google kan tilpasse resultatene til hver enkelt bruker. 

Bildet er hentet fra her

Hva er betalte søk? 

Betalt søk er kjøpte medier, det vil si at markedsførere bruker mye penger og ressurser på å få den beste plasseringen i forhold til konkurrentene. Betalte søk er med andre ord annonsering i søkemotoren, dette kalles dette kalles Search Engine Marketing eller SEM. Dette er for eksempel søkeordannonser som bidrar til at bedriften får god eller den beste plassering på SERP. På denne måten kjøper bedriften seg plassering som skal synes. Betalte søk er det resultatet som havner øverst på SERP, disse er over de organiske søkene. 

Dersom brukere søker etter informasjon, er det ikke nødvendigvis de øverste lenkene en trykker på. Men det er en flott og strategisk måte for bedrifter å synliggjøre seg på. På denne måten kan bedriften fange litt av ubevisstheten til brukerne ved å plassere seg øverst i resultatsiden. De betalte søkene er merket med “Annonse”, men ikke alle brukere legger merke til dette. Derfor er det fort gjort å klikke seg inn på lenken som er øverst i resultatsiden. Mange markedsførere benytter seg av betalt søk, da det er vanskelig og kreves mye for å komme øverst på organisk søk. Noen kan se på dette som en “enkel løsning” for å synliggjøre seg bedre. 

Bildet er hentet fra her

Søkeordsannonsering, Search Engine Marketing, SEM

Alle de tusen søkeresultatene som dukker opp i Google vil vises som en liste med mange ulike lenker og et kort “sammendrag” som inneholder søkeordet eller den setningen du har Googlet. De ulike søkeresultatene som synes på resultatsiden til Google vil inneholde blant annet søkeordsannonsering som betalte søk og deretter organiske søk. 

Bedrifter velger å betale for søkeord gjennom Google Ads. Det vil si at søkeordsannonsene er søkeord bedrifter velger å betale for. På denne måten vil de betalte søkene alltid legge seg øverst i søkeresultatene, og med merket “annonse”. Under de betalte kommer de organiske søkene. Mange brukere ser faktisk ikke forskjellen mellom betalte og organiske søk i søkeresultatene.  

Bildet er hentet fra her

Hvor mye koster betalt søk?

Prisen på betalt søk avhenger av budrunden eller kvaliteten på nøkkelordene, samt hva slags strategi bedriften velger. PPC-modellen går under kjøpt plassering, der markedsførere blir belastet etter hvert klikk på annonsen, PPC (Pay Per Click). Det vil si at markedsfører kun betaler for de brukerne som har interesse av annonsen. Det vil si at jo mer relevant søkeordet er, desto lavere blir prisen per klikk og bedriften får bedre plassering i søkeresultatet. 

Bildet er hentet fra her

Hva er organisk søk?

Organisk søk er det samme som SEO, som står for Search Engine Optimization eller søkemotoroptimalisering på norsk. Søkemotoroptimalisering er viktig arbeid for at du eller din bedrift skal bli mer synlig på nett. Dersom markedsførere velger å aktivt bruke SEO, kan vi se på dette som fortjente medier. Under de betalte søkene på resultatsiden, finner vi de organiske søkene. 

Plasseringen på organiske søk må en fortjene gjennom relevant innhold, brukervennlighet og tekniske kvalifikasjoner. Google er helt avhengig av at de organiske søkeresultatene er gode, slik at brukere velger å bruke Google igjen. Derfor jobber Google med å alltid tilpasse seg for å finne de beste resultatene for brukerne sine. 

Søkemotoroptimalisering, SEO

SEO handler så enkelt om å havne høyt opp på Google søk, og er helt essensielt dersom en ønsker å ha trafikk på sin side. Som sagt er det flere faktorer som spiller inn for at Google velger de mest relevante søkene for søkeordet. De aller viktigste faktorene for SEO er hastigheten, sikkerhet på siden, godt innhold, mobilvennlighet og tags. Dette er helt essensielt dersom en ønsker å ha trafikk på sin side. 

Bildet er hentet fra her

Hva er forskjellen mellom betalt og organisk søk? 

Det sier seg kanskje litt selv, men bedrifter får betalt for hvert klikk de får på linken ved betalte søkeresultater. Betalte søkeresultater kan vi se på som reklame, der bedriften konkret velger ut hvilke nøkkelord i innholdet deres som skal ta deg rett til produktene. Hovedpoenget med nøkkelordene er at de vises i annonsene som dukker opp i ditt Google-søk. 

Dersom bedrifter velger å ta i bruk Google Ads til annonsering, har bedriften en unik mulighet til å  nå ut til de brukerne som aktivt leter etter det produktet/tjenesten bedriften tilbyr. Bedrifter som velger altså å betale for hvert klikk som blir generert av annonsen, enten det er gjennom anbud eller på grunn av kvaliteten på nøkkelordet. Jo høyere budsjett bedriften har, desto høyere opp og bedre plassering får annonsen din. På denne måten kjemper digitale markedsfører om den beste plasseringen. Men markedsførere ønsker å betale minst mulig for mest mulig salg, derfor må en være strategisk. Målet til Google er å levere det beste og mest relevante innholdet.

Mens ved organiske søkeresultater er dette ubetalt søketrafikk fra søkemotorer. På denne måten er det de mest relevante søkeresultatene som kommer øverst, og resultatene blir deretter satt i prioritert rekkefølge etter hva du har søkt etter. Organiske søk gjør seg alltid fortjent til den plasseringen de har på resultatsiden. På denne måten vil Google velge ut det som er mest relevant for søkeordet, noe som vil si at brukeren får “det beste”

Bildet er hentet fra her

Hvordan bruker digitale markedsførere disse elementene? 

Daglig bruker flere mennesker Google som hovedsøkemotor, dette har også blitt den mest brukte søkemotoren og har derfor fått stor påvirkning på den digitale hverdagen til mange. Derfor er Google også blitt en viktig markedsføringskanal for digitale markedsførere ved ulike bedrifter verden over. Fordelen er at bedrifter kan ved hjelp av ulike digitale verktøyene, slik som Google Analytics, samle inn store mengder kunnskap og data om de ulike brukerne. Ved hjelp av denne dataen om brukerne kan digitale markedsførere tilrettelegge relevant innhold for deres målsegment. 

Bildet er hentet fra her

Den formen for søk som lønner seg er helt avhengig av hvilket budskap som skal frem til målsegmentet. For mange kan det lønne seg å bruke både betalt og organisk søk, da dette vil bidra til å fange mer oppmerksomhet. Men det er ikke enkelt å bruke begge formene for søk, da dette krever en del ressurser som både tid og penger. Ikke bare det, men det kreves i tillegg en god del kunnskap. Ved betalt søk må markedsføreren ha kunnskap om hvilke nøkkelord som skal være verdt å satse pengene på. Mens ved organisk søk må markedsføreren være bevisst på at innholdet er relevant og godt nok.

Hvilken tilnærming bør markedsførere velge?

Det er både fordeler og ulemper med betalt og organisk søk. Fordelen til betalte søk er at markedsførere får resultater med en gang, annonsene og plasseringen blir beskyttet dersom Google oppdaterer algoritmene sine og trafikken til annonsene er både tilpasset og relevante slik at de får høyere konverteringsrate.

Mens fordelene til organisk søk er at kostnaden er relativt satt, uavhengig av volumet. Det vil si at det arbeidet du har lagt i innholdet, er den kostnaden, du har fortjent plasseringen din. Flere brukere har en tendens til å stole mer på de organiske søkeresultatene, enn for de betalte. Men det skal nevnes at organiske søk er en langvarig prosess enn det betalte søk er.

Kilder
https://vivamedia.no/blogg/hva-du-bor-vite-om-serp/

One thought on “Organisk og betalt søk – slik ser du forskjellen

  1. Hei igjen Kristin! Gratulerer med enda et meget godt blogginnlegg. Du skriver faglig og meget godt. Du bruker bilder og husker å nevne kildene under. Du argumenterer godt og bloggen ser bra ut visuelt. Kanskje du skulle lagt med en video til neste gang? Ellers keep up the good work!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *